Søvnvejledning

Søvnvejleder

SØVNLØSHED ER EN UDBREDT TILSTAND, som ofte er startet med en depression eller en stress-tilstand.
Men søvnløshed kan fortsætte lang tid efter, at årsagen er behandlet, og det skal behandles som en selvstændig tilstand, også kaldet psykofysiologisk søvnløshed.
Psykofysiologisk søvnløshed er bl.a karakteriseret ved, at man kan føle sig SÅ klar til at sove, men når man lukker øjnene, så er det som at tænde hjernen på fuldt blus igen, tankerne svirrer om alt muligt, og måske især om hvorvidt man nu mon falder i søvn i nat.

Indsovningstiden kan være flere timer. Der kan være mange opvågninger om natten, hvor det er svært at falde i søvn igen, samt tidlig opvågning om morgenen. For nogle er alle tre situationer i spil. Det er ikke rart.
Behandlingen er en individuelt tilpasset, men meget konkret træning, kombineret med søvnhygiejneråd som indbefatter de gode gamle råd om ro og regelmæssighed.
Metoden er gennemprøvet, og reglen er, at de allerfleste lærer at sove igen efter få uger på “kur”.

En selvstændig behandling

Søvnløshed

Søvnløshed er et symptom ved mange tilstande. Men er søvnløshed en diagnose, som man skal behandle selvstændigt, uden først at fjerne årsagen?

Der er faktisk evidens for, at uanset årsag til søvnløsheden, er det vigtigt at adressere selve søvnløsheden, og behandle den separat, for uden søvn bliver man stresset, deprimeret og angst og får yderligere forværring af sin grundtilstand.

En gennemprøvet metode er søvnstimuluskontrol og søvnrestriktion.

Søvnstimuluskontrol kan også kaldes søvnhygiejne.

Her er det vigtigste ro og regelmæssighed. Har du et erkendt søvnproblem kommer du langt med disse råd:

 • Nedsæt aktivitetsniveauet om aftenen, dæmp belysningen op til sovetid
 • Drik ikke kaffe eller alkohol om aftenen. Selv om alkohol sløver, reagerer kroppen med at opleve det som en gift, så dit sympatiske (kamp-) nervesystem aktiveres, for at holde dig vågen
 • Se ikke TV eller brug pc eller mobil lige før du skal sove. Det blå lys herfra udsætter din
 • Sov IKKE til middag, eller foran TV om aftenen for at indhente nattesøvn. Det bliver taget fra den næste nattesøvn
 • Sov i et køligt rum
 • Gå i seng og stå op på samme tid, uanset hvor meget du har sovet
 • Lad være med at sygemelde dig, hvis du kan. Så får du alt for mange timer at tænke i! Du klarer dagen bedre, end du forventer trods få timers søvn. Det vil din biorytme hjælpe dig med
 • Få mindst en times dagslys hver dag. Det stimulerer serotoninproduktionen, som bl.a. bliver til melatonin til natten
 • Regelmæssig motion er vigtigt, men lav kun langsom motion om aftenen, fx gåtur eller blid yoga
 • Lav en meditation- før du sover, så du får renset ud i dagens tanker
 • Brug evt. hjælpemidler til at sove: meditationsmusik, dæmpet lys, kugle- / kædedyne, specialpude (Sovepuden – Silent Embrace, se her)

Søvnrestriktion:

Når man sover dårligt eller ustabilt skal man tage en aktiv beslutning om ikke at forsøge at indhente søvnen i løbet af dagen, tværtimod.

Hvis du oplever at sove mindre end 6 timer om natten, evt afbrudt og uroligt, skal du starte ud med at sætte vækkeuret til en nattesøvn på max 6 timer. Fx gå i seng kl. 24 og stå op kl. 6, UANSET hvor mange reelle timer du har sovet.

Husk, at vi oftest sover mere, end vi tror. Vores korttidshukommelse om natten er kompromitteret, så selv om du ”slet ikke har sovet”, HAR du sovet noget. Vi får desuden en del mikrosøvn, som også er søvn. (Uagtet det, så ved en søvnbesværet godt, om han/hun har sovet godt eller skidt)

Bliv ved med at sætte vækkeuret til 6 timers nattesøvn, indtil du er så træt, at du faktisk sover 5-6 timer i træk.

Det kan tage flere uger, og kræver tålmodighed.

Derefter kan du lægge 15 minutter til i en uges tid, og så 30 min og så fremdeles til du er oppe på 7-8 timers nattesøvn. Vælg, ikke at sove mere. Så kan den forstyrrede søvnrytme starte igen.

Andre midler:

Medicin:

I svære tilfælde kan det være nødvendigt med medicin for en periode. Fx melatonin, Baldrian, Phenergan (sløvende allergimiddel), eller små doser af sløvende antidepressiv medicin. Sovepiller anbefales ikke ved længerevarende søvnsløshed, da det er vanedannende og ophører med at virke efter kortere tids brug.

Andre fysiske hjælpemidler:

Kugle-/kædedyne og Sovepuden-Silent Embrace (se her) har den egenskab at skabe tryghed i søvnen. Det i sig selv giver mindre stress og dermed større chance for en bedre nattesøvn.

Lysbehandling, terapi, meditation, meditationsmusik mv. er alle tiltag der kan facilitere en bedre nattesøvn.